1. Az erős árt a gyomornak.
A paprika, chili, bors vagy curry antibakteriális hatású, ezáltal segíti az epe és a máj munkáját. Csak akkor árt, ha a gyomor egyébként is érzékeny.
2. A nyersen fogyasztott zöldség egészségesebb, mint a főtt.
Bizonyos zöldségfajták, a burgonya, zöldbab vagy padlizsán, tartalmaznak méreganyagokat is, amiket csak a főzés semlegesít. A répa vitaminjai is csak gyenge párolás után válnak hasznossá a szervezet számára.
3. A tojás egészségtelen.
Nem mindenkinek. Az egészséges anyagcserével bíró embereknél a tojás nem emeli a vér koleszterinszintjét, és így az érelmeszesedés veszélyét sem. Egy-két tojás hetente nyugodtan szerepelhet az étrendben.
4. A spenót tartalmazza a legtöbb vasat.
Generációk nőttek fel úgy, hogy a vasban állítólag igen gazdag főzelékkel tömték őket gyerekkorukban. E nyomelem azonban háromszor nagyobb adagban van jelen a hüvelyesekben, a fehérbabban vagy a lencsében. A magát konokul tartó tévhit oka valószínűleg egy elcsúszott vessző egy hivatalos tápanyagtáblázatban.
5. Ha esténként meleget eszel, biztosan felszedsz pár kilót.
Csak a túl sok evéstől lehet hízni, nem attól, hogy este eszünk. Különben a mediterrán országok lakói, akik valóban szeretnek későn vacsorázni, mind kövérek lennének.
6. A friss zöldség tartalmazza a legtöbb vitamint.
Igaz, ha valóban frissen, a szedéskor fogyasztjuk. Az érzékeny leveles zöldségek, mint például a spenót, hűtőszekrénybe téve gyorsan veszítenek vitamintartalmukból. Akkor már jobb a mélyhűtött zöldség.
Ez sem igaz egészen. Brit kutatók megállapították, hogy a nassolást automatikusan kevesebb mennyiségű főétkezéssel egyenlítjük ki. (Persze csak akkor, ha a tábla csokoládét kilencven perccel evés előtt faljuk be.)
8. Az édesítőszer használata fogyaszt.
Inkább hizlal, mondják a táplálkozáskutatók. A cukorpótlók ugyanis erős éhségérzetet váltanak ki.
9. A margarin kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a vaj.
Mindkettőnek nagyjából egyforma a kalóriaértéke. Az úgynevezett diétás margarinokon nem azért van a „diétás” felirat, mert kevesebb zsírt tartalmaznak, hanem mert speciális összetevőjük több egészséges telítetlen zsírsavat szállít, ezáltal véd az érelmeszesedéstől.
10. A szárnyashús soványabb, mint a sertéshús.
Tévedés! Egy sült csirke bőre 17,5 százalék zsírtartalommal bír, míg egy sertésszelet csak 2 százalék zsírt tartalmaz. (De a csirkemell bõr nélkül: 1 százalék.)
11. A sör „kalóriabomba”.
A sör valójában kevés kalóriát tartalmaz: egy korsó csak 218, míg ugyanennyi mennyiségű vörösbor kb. 340 kilokalóriát jelent.
12. A vitaminok energiát adnak.
A szervezet a szénhidrátokból, a zsírból és a fehérjékből nyeri az erejét. A vitaminok ellenben elengedhetetlenek az emésztésnél.
13. A legjobb fogyókúra, ha naponta csak egyszer eszünk.
Nem igaz. Ilyenkor a test takaréklángra kapcsol, és kevesebb kalóriát használ el. Jobb, ha háromóránként eszünk valami keveset. Az is fogyhat, aki többet eszik. Legalábbis, ha ballasztanyagban gazdag, zsírszegény kosztot fogyaszt (teljes őrlésű gabonából készült kenyeret, gyümölcsöt és zöldséget).
Utolsó kommentek