HTML

mindig fitten

tuti tippek a fittséghez, ..........hogyan szerezd meg, .........hogyan őrizd meg

Életmód

Reklám

Ajánló

Utolsó kommentek

Nyári sportok

2008.05.13. 09:24 tuttitippek

Fittségünk megőrzésében, fogyásban segítségünkre lehetnek azok a sportok, melyek nemcsak sportok, de kiváló szórakozási lehetőségek is!

Érezzük jól magunkat fogyás közben!

Izzadja vékonyra magát nyári sportokkal

A nyár beköszöntével több lehetőség van a szabadban mozogni. Ilyenkor a csontritkulás megelőzéséhez nélkülözhetetlen D-vitamin-tartalékainkat is növelhetjük. Az ideális fogyókúrával hetente fél-egy kilogrammot adhatunk le. Ez a mennyiség nem terheli meg a szervezetet, és elkerülhető vele a jojó-effektus, így a bőr rugalmassága is megtartható. Ésszerű a lassú, egészségkárosodással nem járó testsúlycsökkentő étrend és a rendszeres, intenzív mozgás. A zsírégetéshez leginkább aerob sportot kell választanunk, valamint arról sem szabad megfeledkezni, hogy az első harminc percben a szervezet a vérben lévő cukrot, valamint az izmokban és a májban elraktározott glikogént mozgósítja. Emiatt harminc percnél hosszabb ideig kell folyamatos mozgásban maradnunk, légszomj-mentesen.

Strandröplabda 

Az első ránézésre kellemes homokjáték valójában hathatós zsírégető sport. Nem kell hozzá más, csupán egy (9x18 méteres téglalap alakú) homokos terület, röplabda és háló. Az izzasztó napsütés és a homok közege alaposan igénybe veszi a testet, amihez hozzá kell szoktatni a láb izmait. Ehhez a legjobb edzés a homokon való rövid, majd hosszú távú futás. A játékot négyen lehet játszani, egy csapat két főből áll. Sokban hasonlít a teremröplabdához, de az extrém körülmények miatt kicsit mások a szabályok. A játék időtartama: 20 perc, mellyel több, mint 211 kalóriát is elégethetünk.

A strandröplabdához nem kell több köbméter homokot rendelni, a nyári szezonban a legtöbb strandon már kialakítottak ilyen pályát: Palatinus strand, Omszki-tó, Csillaghegyi strand, Római Kemping, Kőbányai strand, Coca-Cola Beach House, Balatonszéplak: szabadstrand, Balatonalmádi strandja, Velencei-tó, Agárd, Hajdúszoboszló.

Aquagimnasztika

Az aquagimnasztika az egyik legkiválóbb fogyasztótréning. A víz kíméli az ízületeket, ugyanakkor nehezíti a mozgást. Bármelyik wellness- vagy spa-fürdőhelyen végezhető. Mivel a vízben a testsúlynak csak a tizedrészét érezzük, ezért ideális környezetet jelent az erősítő gyakorlatokhoz. Minden korosztály számára ajánlott. Erősíthetjük általa a karokat, a vállakat, a feneket és a combok hátsó részét, a test minden porcikáját megmozgatja. Legegyszerűbb gyakorlat a vízbenjárás, amit vízbenfutássá is fejleszthetünk. Úszással kombinálhatjuk - 9 perc tempós úszás több mint 100 kalóriát éget el.

Víz alatti úszás

A víz alatti úszás jót tesz a légző izmoknak, bármilyen úszásnemet választunk. A víz nyomása miatt ugyanis máshogy mozgatjuk a mellkasunkat víz alatt. Ezzel a módszerrel növelhetjük a tüdőtérfogatát is. Kiváló a kondíció szinten tartására, 8 perc – nem folyamatos - víz alatti úszással több mint 100 kalória égethető el.

Görkorcsolya

Könnyed, szórakoztató kikapcsolódást és az egész testet megmozgató edzést jelent a görkorcsolyázás. Fogyaszt, erősít és javítja az állóképességet, valamint az egyensúlyérzéket. Bárki görkorcsolyázhat, szinte bárhol, ügyességi fokától függően. A görkorcsolya sarkalatos pontja a kerék, melyet háromféle szempont alapján osztályoznak: méret (átmérő milliméterben), keménység (speciális skála), illetve profil (négy kategória). A nagy bevásárlóközpontokban már 6-7 ezerért is hozzájuthatunk egysoros görkorcsolyához, ezek azonban kezdőknek való. A komolyabb görkorik ára húszezernél kezdődik, határ pedig a csillagos ég. A görkorcsolyázás során szükségünk lehet védőfelszerelésekre, azaz sisakra, csukló-, térd-, könyök-, sípcsont-, derék- és oldalvédőre. Negyedórás korizással 100 kalória égethető el. Budapesten a legismertebb hely a Görzenál, amely már 1995 óta működik. Itt más extrém sportot is kipróbálhatnak: gyorskorcsolya, falmászás, BMX. Sportolásra alkalmas hely a Westend parkolójának teteje is.

Tájfutás

Napjainkban egyre több helyen rendeznek hétvégenként tájékozódási futóversenyt. Az egész testet átmozgató terep lehet erdős, kopár; hegyes, dimbes-dombos vagy éppen sík; a lényeg, hogy a szükséges térkép a kezünkben legyen. A térképen megjelölt pontokat kell adott sorrendben, minél rövidebb idő alatt érinteni. Férfiak és nők egyaránt, valamint bármelyik korosztály kipróbálhatja, köszönhetően a különböző kategóriáknak és nehézségi fokozatoknak. Különleges felszerelést nem igényel, időt és rengeteg elégetni való zsírt annál inkább. Kapcsolódó sportágak: rádiós, a lovas vagy a kerékpáros tájékozódási verseny, illetve táj-triatlon. Hét perccel már több mint száz kalória elégethető.

Ugrókötelezés

Ha nincs időnk a power walking (nordic walking – ehhez bot is kell) - avagy dinamikus karmunkával végzett gyors gyaloglás – végzésére, vagy unalmassá vált a futás, a biciklinek leeresztett a kereke, a taposógép pedig nem indul, szedjük elő a láda mélyéről ugrókötelünket, mely javítja az állóképességet, az egész testet alaposan megmozgatja. Növelhetjük az elégetett kalóriák számát, ha a kísérletezünk a különböző ugrásfajtákkal. Negyedórányi kötelezéssel 100 és 200 kalória közötti energiát égethetünk. A túl nagy súlyfelesleggel rendelkezők számára nem ajánlott, mivel az ugrálás az izületek kárára mehet. Nekik az evezést ajánljuk, azon ritka cardiosportok egyikét, amelyek a felsőtest mellett még a farizmot is megdolgoztatják. Tíz perc evezés 100 kalóriát éget el.


Forrás:hvg

Szólj hozzá!

Címkék: tájfutás görkorcsolya nyári sport strandröplabda aquagimnasztika ugrókötelezés

A bejegyzés trackback címe:

https://tutifitt.blog.hu/api/trackback/id/tr81438221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása